Кой иска да изгони Иван Вазов от училище?

Българското училище винаги е било изпитателна площадка на извратените идеи на кой ли не - директори, депутати, министри, инспекторати. Затова не е изненада, че наскоро се повдигна идеята Иван Вазов да отпадне от учебната програма в българските училищ

2009-06-25 13:43:25
Кой иска да изгони Иван Вазов от училище?
Българското училище винаги е било изпитателна площадка на извратените идеи на кой ли не - директори, депутати, министри, инспекторати. Затова не е изненада, че наскоро се повдигна идеята Иван Вазов да отпадне от учебната програма в българските училища. Наричаме подобна идея безумие поради фaкта, че Иван Вазов е един от най-големите автори, които могат само с няколко стиха да ни разкажат повече неща за историята на България от колкото хиляди други книги, които ще се изпишат от модерните историци.

Пример за историческа книга е Под Игото, която показва на практика как "Съединението прави силата" и как сме се борили за свобода само до преди малко повече век.

По-важно е да попитаме кой има интерес Вазов да отпадне от учебниците? Кой иска тези стихове да бъдат забравени от идните поколения:

"Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.

Те жив са отклик на духа народни,
а той не мре, и дор сърца туптят
от скръб и радост в наший край свободни,
и мойте песни все ще се четат."


Сайтът ни категорично се обявява против премахването на един от най-големите патриоти от учебниците по Литература. А всички останали, които искат да заличат българската история  - поздравяваме с песента на Епизод - Шипка по Иван Вазов.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия